Oefeningen/opdrachten

> Naar binnen kijken
> Naar buiten kijken

Het bijzondere van het zelf is dat we het kunnen leren kennen op een manier die voor andere personen niet mogelijk is. Je beeld van anderen is uitsluitend gebaseerd op hun gedrag, de buitenkant: wat ze doen, wat ze zeggen over zichzelf, de keuzes die ze maken, hun lichaamstaal. Bij jezelf kun je naar binnen kijken, waardoor je rechtstreeks toegang hebt tot je gevoelens en gedachten, en al je overwegingen om bepaalde dingen wel of juist niet te doen. Deze directe toegang naar binnen biedt een geweldige mogelijkheid om tot zelfkennis te komen. Of niet? In de opdrachten  "Naar binnen kijken" en "Waarom" kun je dat onderzoeken.

Uit psychologische experimenten blijkt dat bijna iedereen fikse blinde vlekken heeft, juist op dat ene belangrijke punt, die ene persoon waar je je hele leven mee optrekt, en die je beter zou moeten kennen dan wie ook: jezelf. Door die gebrekkige zelfkennis kun je in problemen raken. Jaarlijks vallen tientallen mensen dood bij het beklimmen van bergen die ze dachten te overwinnen. Mensen beginnen aan banen en studies die niet bij hen passen, werken een functie-niveau hoger dan ze aan kunnen (‘Peter’s principle’), of trouwen met de verkeerde.

Zo leiden we allemaal levens vol van gemiste kansen en onopgemerkte blunders, zonder dat we dat beseffen. In de opdracht "Weet je wat je weet" zie je hier een voorbeeld van. Die onwetendheid is een zegen, maar betekent ook dat we onze kwaliteiten niet ten volle ontwikkelen en een deel van de werkelijkheid niet zien. Het betekent dat de belangrijkste persoon in ons leven voor een belangrijk deel aan ons blikveld is onttrokken. Wil je daar iets aan doen, doe dan de oefeningen op deze site. Als het een beetje meezit leer je meer over jezelf dan je wilde weten...

> Naar binnen kijken
> Naar buiten kijken